13 Жовтня, 20:00 • Подiя

Лекція “Їжа на полотнах майстрів українського наїву”

Лекція

Одна із важливих рис аматорської творчості — це художнє осмислення того, з чим художник стикається у своєму повсякденні. Саме тому натюрморт є невіддільним сюжетом наїву. Але, як заповідав класик, намальована їжа не завжди просто їжа. Зображене на полотнах рідко було простим переказом навколишнього світу митця. Контекст — умови й обставини, мода й традиція — визначав, що та як зобразить самоук у своїй роботі. Мотиви для вибору об’єктів мистецької інтерпретації мали й внутрішній характер: їжа могла виступати метафорою. У лекції Олени Брайченко, дослідниці гастрономічної культури — про зображення їжі та культурні контексти у яких вона була змальована/зображена/створена. Це розмова про візуалізацію повсякденного та екзотичного на полотнах художників наїву. А також про один продукт який часто зустрічається на полотнах майстрів чи сюжетах народної культури, та лишається непомічений дослідниками.

Онлайн
Учасники:
Олена Брайченко
засновниця науково-просвітницького проєкту їzhakultura та дослідниця гастрономічної культури